Що таке “малий шлях” святої Терези з Лізьє?

Інші дописи автора

        Що таке “малий шлях” святої Терези з Лізьє?

        Свята Тереза з Лізьє стала однією з найпопулярніших святих за останні 100 років, і щоразу, коли згадується її ім’я, так само з’являється її “малий шлях”.

        Однак не всі знайомі з цією фразою. Що таке “малий шлях”?

        Про цей духовний шлях вона написала в своїй автобіографії “Історія однієї душі”.

        Протягом свого життя св. Тереза хотіла стати святою. Проте в її очах її життя не було таким надзвичайним. Вона порівнювала себе з іншими святими і вважала, що ніколи не зможе досягти таких же висот святості.

        Ви знаєте, що я завжди хотіла стати святою, але я завжди відчувала, порівнюючи себе зі святими, що я настільки віддалена від них, як піщинка, яку перехожий топче під ногами, віддалена з гори, вершина якої загубилася у хмарах.

        Замість того, щоб зневіритися, св. Тереза довіряла Богові і вважала, що саме у своїй “малості” вона може стати святою.

        Я зробила висновок, що Бог не надихатиме бажання, які неможливо здійснити, і що я можу прагнути до святості, незважаючи на свою малість. Для мене стати великою неможливо. Я мушу терпіти себе та свої численні недоліки; але я шукатиму способу потрапити на Небо малим шляхом – дуже коротким і дуже прямим, малим, зовсім новим шляхом.

        Цей “малий шлях” полягав у виконанні “малих чеснот”, не прагнучи грандіозних жертв Богові, а маленьких дій святості.

        Ви повинні практикувати маленькі чесноти. Іноді це буває важко, але Бог ніколи не відмовляється від першої благодаті – мужності для самозавоювання; і якщо душа відповідає на цю благодать, вона негайно опиняється під сонячним світлом Бога.

        Часто вона згадувала образ маленької дитини і те, як ми повинні бути цією дитиною, довіряючи своєму люблячому Отцеві, завжди прагнути до Неба, навіть коли ми робимо помилки.

        Ви змушуєте мене думати про маленьку дитину, яка вчиться стояти, але ще не вміє ходити. У своєму бажанні піднятися на вершину сходів, щоб знайти свою матір, вона піднімає маленьку ніжку, щоб піднятися на першу сходинку. Все марно, і з кожним новим зусиллям вона падає. Що ж, будьте як ця маленька дитина. Завжди продовжуйте піднімати ногу, щоб піднятися по сходах святості, і не уявляйте, що зможете піднятися навіть на першу сходинку. Все, що Бог просить від вас, – це добра воля. З вершини цих сходів Він із любов’ю дивиться на вас, і незабаром, зворушений вашими безрезультатними зусиллями, Він сам зійде і, взявши вас у свої обійми, занесе вас до Свого Царства, щоб ви ніколи більше не залишили Його. Але якщо ви перестанете піднімати ногу, ви надовго залишитесь на землі.

        Св. Тереза ніколи не залишала монастир кармеліток, не стала мученицею і була б забута для історії, якби не її автобіографія.

        Її “малий шлях” нагадує нам, що будь-хто може стати святим, чи то водій сміттєвоза, продавець у роздрібному магазині, чи навіть дідусь і бабуся на пенсії. Усі покликані до святості. Ми повинні прагнути до святості у повсякденному житті та покладатися на Бога.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.